Modem Tavsiye Rehberi
İnternet kullanımımız her geçen gün artıyor. Cep telefonları, bilgisayarlar, akıllı televizyonlar, oyun konsolları hatta giderek yaygınlaşan akıllı ev aletleri ile gün boyu internete bağlı kalarak işlerimizi hallediyor, keyifli zaman geçiriyor ve yaşam kalitemizi artırıyoruz. Kaliteli bir internet bağlantısını sağlayabilmek için de kaliteli bir modeme ihtiyaç duyuyoruz. Gelişen teknolojiyle beraber modeme bağlı cihazların sayısındaki artış ve akıcı bir kullanım için gerekli internet hızının da artarak devam etmesiyle; doğru bir modem ve ağ aracı seçimi akıcı bir kullanım için elzem oluyor.
Peki evimiz ya da ofisimiz için doğru ağ araçlarını seçmek için nelere dikkat etmeliyiz?
Modem Türleri
Modemler kapasitelerine göre birbirlerinden ayrılıyorlar. Düşük hızdan yüksek hıza olmak üzere ADSL, VDSL ve Fiber hızları destekleyecek şekilde ayrılan modemler, değişen internet hızlarına göre belirlenerek seçilebilirler.
Bulunulan konuma göre internet servis sağlayıcılarından alınan internet hızları farklılık gösterebiliyor. Bu yüzden internet hızının belirlenmesi modem türü için öncelik kazanıyor. İnternet servis sağlayıcılardan alt yapımızın desteklediği internet hızını öğrendikten sonra buna uygun olan modem türünü seçmek gerekiyor. Elbette gelecekte alt yapının da modernize edileceğini ön görerek yüksek hızlı modem türünü seçmek de doğru bir seçenek olabilir.
Kablosuz İnternet Standardı
Eğer modeme fazla sayıda kablosuz cihaz ile bağlantı gerçekleştirilecekse seçilecek modemin kablosuz ağ standardı da önem kazanıyor. 802.11n ve 802.11ac modem araştırması yaparken karşımıza çıkan ağ standartlarını gösterirler. Günümüzde 802.11n ağ standardına sahip modemler artık kullanılabilirliğini yavaş yavaş yitirirken, yüksek ağ hızlarına izin veren 802.11ac modemler ile birlikte online oyunlar ya da stream uygulamları için gerekli hızlara ulaşım kolaylaştığı için bu kablosuz standardı destekleyen modemlerin gerekliliği de her geçen gün artıyor.
Bağlantı Noktaları ve Kablosuz Ağ Kapasitesi
Kullanım alanına göre seçilecek modemin ethernet bağlantı noktalarının sayısı ve kablosuz ağ kapasitesi oldukça fazla önem arz ediyor. Özellikle ofis ortamında oluşturulacak ağ bağlantısı yapılacak cihazların sayısı fazlaysa buna uygun bir modem seçilmesi ekstra masraftan kaçınmaya imkan sağlayabilir.
Kablosuz bağlantının önemli olduğu ev ortamlarında ya da geniş ofislerde ise modemin anten kapasitesi önem kazanıyor. Eğer modeme ek olarak bir router veya ağ genişletici kullanılmayacaksa; modem üzerindeki antenleri güçlü ve sayısının fazla olması gerekiyor.
Anten kapasitesi ethernet port sayıları ihtiyacımızı karşılayacak kapasiteye ulaşamıyorsa eğer, ağ genişletici kurulumuna imkan sağlayacan ve Mesh teknolojisi destekleyen modemler; hem diğer modemlere kıyasla yeni ve yüksek teknolojiye sahip olmalarından hem de ağ kapasitemizi artıracak imkanı vermesinden dolayı tercih sıralamasında üst sıralara çıkıyor.
Arayüz ve Yazılım Destekleri
Zaman zaman bir modemin arayüz tasarımı ve yazılım desteği donanım kapasitesi kadar önemli olabiliyor. Güçlü bir ağ güvenliği sağlayan ya da ebeveyn kontrolü gibi ekstra önlemlere imkan veren arayüzü karmaşık olmayan modemler ev kullanımı için tercih edilebilir hala gelebiliyor.